2022

10.07.2022
Brief Encounters '22 #1

2 event sculptures

Deelnemende kunstenaars:

Caz Egelie (NL) – Joris Roosen (NL)

Sinds 2017 vult Lustwarande de jaarlijkse expositie aan met manifestaties van efemere sculptuur, vormen van sculptuur, die in tijd begrensd zijn en die in duur variëren van enkele minuten tot enkele uren maar waar uiteindelijk niets van overblijft. Deze tijdelijke werken, event sculptures genaamd, worden gepresenteerd onder de titel Brief Encounters. Ze zijn adembenemend en onvergetelijk.

In 2022 vindt Brief Encounters voor de vijfde keer plaats, op twee zondagmiddagen. Op beide middagen presenteren kunstenaars/duo’s en collectieven event sculptures, op één na allemaal voor Brief Encounters ‘22 gemaakt.

Curatoren: Chris Driessen, artistiek directeur van Lustwarande, en Steven Vandervelden, directeur STUK – Huis voor Dans, Beeld en Geluid en van performance festival Playground, beide in Leuven. Bij hun keuze zijn ze uitgegaan van het voor het eerst presenteren in Nederland van gerenommeerde kunstenaars, van het presenteren van aanstormende talenten en van inclusie.

Brief Encounters '22 #1 vond plaats op zondag 10 juli 2022. Vanaf 14.00 waren er twee event sculptures te zien van Caz Egelie (NL) en Joris Roosen (NL). Zij maakten beiden nieuwe werken, speciaal voor Brief Encounters geconcipieerd.

Caz Egelie - “?? - wait, I thought I was supposed to be a generous cook in a greasy kitchen” - true stories told by The Prompter (2022)

Caz Egelie - “?? - wait, I thought I was supposed to be a generous cook in a greasy kitchen” - true stories told by The Prompter (2022) video Dorothée Meddens

De kunstpraktijk van Caz Egelie (Den Haag, 1994, woont in Utrecht) is in alle betekenissen van het woord hybride. Hun performances en installaties bestaan uit een combinatie van schilderkunst, grafische en digitale elementen, objecten en kostuums. Beeldende kunst, populaire cultuur, mode en theater worden met elkaar vermengd. Er is geen hiërarchie en er bestaan geen grenzen tussen verschillende media of beeldende conventies.

Egelie heeft een achtergrond als kunstdocent, wat de talloze kunsthistorische referenties in hun werk kan verklaren. Inspiratie haalt hen uit kunstgeschiedenisboeken en museumbezoeken. Werk van anderen wordt vrijelijk geciteerd. Egelie stelt de in het digitale tijdperk buitengewoon relevante vraag wat authenticiteit, originaliteit en handtekening van de kunstenaar betekenen, wat echt is en wat nep, en in hoeverre toe-eigenen en reproduceren zijn toegestaan.

Egelie maakt ook kunstwerken na: in de vorm van digitale scans van antieke sculpturen bijvoorbeeld. Maar voegt daar dan weer eigentijdse elementen aan toe. Zo kreeg een Romeins standbeeld eens een feestmuts op. Soms worden van de scans dan weer 3D animaties gemaakt, die praten en bewegen. De digitale en fysieke wereld, net zoals de historische en de hedendaagse, komen op surrealistische wijze samen.

Voor Brief Encounters '22 creëerde Egelie een tweedelige performance met de wonderlijke titel “?? - wait, I thought I was supposed to be a generous cook in a greasy kitchen” - true stories told by The Prompter. The prompter, de souffleur, is Egelie zelf. Die staat op een podium en spreekt en zingt tot het publiek vanuit het perspectief van sculpturen: wat ervaren zij als er naar hen wordt gekeken? Bezoekers worden geconfronteerd met hun eigen voyeurisme. Het tweede deel van de performance wordt door anderen gedaan, op verschillende plekken in het park. Zij picknicken, lezen een boek of vozen, in decors voorzien van kostuums en attributen, refererend aan scènes uit schilderijen uit onder andere de rococo en de oudheid én naar visuele codes uit de homocultuur van de jaren zeventig, zoals de hanky code.

concept, kostuums & props
Caz Egelie

performers
Thomas van den Berg
Emma Broholm
Tomás Diafas
Caz Egelie
Jorik Amit Galama
Silver Huber
Marulina Mooij
Robin Pocornie

regie
Ruben Planting

assistentie
Maya Berkhof
Vita de Pater

Joris Roosen - Encounter, Reunion (2022)

Joris Roosen - Encounter, Reunion (2022) video Dorothée Meddens

Twee jaren coronapandemie heeft mensen eraan gewend doen raken afstand van elkaar te houden. Omhelzingen, de typisch Nederlandse drie-zoenen-begroeting en handen schudden, maakten noodgedwongen plaats voor een elleboogtikje, boks, voetkus of zelfs alleen een knikje op anderhalve meter. Gezichten gingen verscholen achter mondkapjes.

Het diepe gemis van fysiek contact tussen mensen inspireerde Joris Roosen (Tilburg, 1997, woont in Breda) tot de performance Encounter, Reunion. Door de afstand die mensen zo langdurig tot elkaar moesten houden, voelde Roosen zich steeds verder vervreemden, niet alleen van anderen maar ook van zichzelf, een ‘non-mens’, in eigen woorden. Vanuit de wens de eenzaamheid en angst te overwinnen, ontwikkelde hij zijn performance, die een hernieuwde ontmoeting, een reünie, symboliseert. Een herwaardering van de lijfelijke ontmoeting die troost biedt.

Roosen studeerde twee jaren geleden af aan AKV St. Joost in Breda. Hij deed beeldende kunst maar zijn werk vertoont affiniteit met mode, gender en materialiteit. De kunstenaar is geïnteresseerd in de overlappende gebieden. Vanuit conceptuele stappen (handwerk, restmateriaal) begon hij materiaal en lijf te combineren, zo ontstonden maskers en living sculptures en draagbare objecten.

Ook de body-masks voor zijn performance voor Brief Encounters '22 maakte Roosen zelf. Van nieuwe en restmaterialen maakte hij uiterst verfijnde gezichts- en lichaamsmaskers. Het kant is verhard, in model geborduurd en daarna onder hoge temperatuur verder gemodelleerd. Het lijken wel insecten in sierlijk zwart kant: de vormen doen denken aan vliegende herten. Ze worden bevestigd aan het hoofd, de armen en ruggengraat van de performers.

Uit verschillende richtingen bewegen vier wezens langzaam steeds dichter naar elkaar toe. Ze tasten elkaar af, draaien om elkaar heen, voorzichtig, aandachtig. Ze bewegen zich voort op handen en voeten, maken beestachtige bewegingen. In een choreografie van krachtige aanrakingen, duwen ze elkaar omhoog, tot ze rechtop staan. Langzaam ontdoen ze elkaar van de maskers die hun lichamen verhullen. De wezens worden personen. Een transitie van non-mens naar mens, verlost van hun schild, bevrijd van hun angst, en innig met elkaar verbonden.

concept & bodymasks
Joris Roosen

performers
Rex Clemensia
Lucas Devroe
Niels Gordijn
Leo Rathmann

dramaturgisch advies
Arjan Gebraad

Encounter, Reunion is mede tot stand gekomen met een makerssubsidie van de gemeente Breda.