Maria Roosen (NL)

Maria Roosen - Schön hell / Delightful (2021)
geblazen glas
13 elementen, maten variërend van H 14 cm tot H 27 cm x 20 cm Ø
courtesy Galerie Fons Welters, Amsterdam
fotografie Gert Jan van Rooij

Maria Roosen (Oisterwijk, 1957, woont in Arnhem) maakt tekeningen, aquarellen en sculpturen met diverse materialen, maar is het meest bekend van haar beelden van glas. Een iconisch werk in haar oeuvre is Borstentros (2010) dat ze maakte voor de beeldentuin van Museum Arnhem. Een verzameling forse borsten van glas in verschillende tinten roze die aaneengeregen zijn als een tros druiven.

De borsten keren vaak en in tal van kleuren, formaten en constellaties terug, evenals de glazen billen, de spermatozoïden en de piemels. Van die laatste werden er door Roosen bij een eerdere editie van Lustwarande drie - in verschillende formaten en fors uitvergroot – met dunne touwtjes aan de stammen van lullige dennenboompjes bevestigd: Jean, Pierre et Claude (2004). Roosens werken roepen gedachten op rond thema´s als lichamelijkheid, vruchtbaarheid, groei, bloei, liefde en dood. Ze zijn verbonden met haar eigen emoties en drukken gevoelens van het moment van maken uit. Zo zijn sommige werken het resultaat van rouwverwerking, andere van het omgaan met liefdesverdriet.

Bij alles wat Roosen maakt, of ze nu tekent, aquarelleert, kleit, haakt, breit, borduurt of glas blaast, het ambachtelijke vakmanschap speelt een cruciale rol. Het maakproces is voor haar even belangrijk als het uiteindelijke resultaat. En haar voorliefde voor glas is het gevolg van het extreme karakter van het tot stand komen ervan. Glas is gestolde energie, materie waar leven in is geblazen. Het vergt gedegen kennis, opperste concentratie en uiterste precisie. Eén verkeerde keuze, één verkeerde beweging en het gaat kapot. Het is hard en kwetsbaar tegelijkertijd. Roosen is inmiddels zeer ervaren in het samenwerken met glasblazers en blijft constant de mogelijkheden van temperatuur, plasticiteit en kleur onderzoeken. Elk nieuw werk is daarmee een ontdekkingsreis in het verkennen en verleggen van de eigenschappen van het materiaal. Zo maakte ze voor de editie van Lustwarande in 2009 een werk voor de Franse vijver, een roeiboot, die helemaal bedekt was met donkerpaarse en zwarte, op braambessen lijkende glazen bollen, in verschillende afmetingen, Braamboot / Blackberry Boat (2009). Het resultaat was zo verbluffend dat je dacht een glazen roeiboot te zien dobberen.

Het werk dat Roosen maakte voor STATIONS was verrassend en stemde ronduit vrolijk. Op twee takken in twee verschillende bomen maar wel in elkaars zicht, prijkte een bonte collectie bierglazen met schuimende kraag. Ze waren volledig – doorzichtige voet plus handvat, goudgeel lijf én witte rand – uit glas geblazen en stonden geduldig op de takken te wachten tot iemand ze ter hand nam om te proosten, op het leven.

Dit werk werd aangekocht door Museum Voorlinden.

Maria Roosen - Braamboot (2009)
Stardust (2009)
fotografie Dirk Pauwels

Maria Roosen – Jean, Pierre et Claude (2004)
Lustwarande ’04 – Disorientation by Beauty
fotografie Peter Cox