Gereon Krebber (DE)

Gereon Krebber - Gonö (2021)
hout, folie, linnen, tape, bitumine, verf
450 x 240 x 160 cm
courtesy Galerie Christian Lethert, Keulen
fotografie Gert Jan van Rooij

Gereon Krebber (Oberhausen, 1973, woont in Keulen) werkt behalve met hout en keramiek ook met talloze ongewone materialen, zoals gelatine, varkensoren, sproeischuim, verbrand hout en kauwgum voor zijn grotesk ogende objecten. Zijn zeven meter hoge sculptuur Deemed (2008) die hij in situ maakte voor de editie van Lustwarande in 2008, Wanderland, was bijvoorbeeld gemaakt van rubber, vershoudfolie en lucht.
Zijn werk is vaak site-specifiek en gaat nadrukkelijk een relatie aan met de architectuur van de ruimte. Sculpturen kunnen aan het plafond hangen, zich over muren uitstrekken, maar ook door ventilatieopeningen kruipen, ingangen blokkeren of om pilaren heen slingeren. De werken beïnvloeden daarmee zowel de beleving van de tentoonstellingsruimte, als – in sterke mate – de manier waarop de bezoeker zich door de ruimte beweegt.

Inspiratie voor de amorfe structuren van zijn meestal grootformaat objecten zijn vormen uit de natuur, waardoor ze veelal een lichamelijk en levendig karakter hebben. Krebbers sculpturen doen de toeschouwer dan ook sterk denken aan dingen die we kennen uit de natuur, maar die hij heeft vervormd, vermengd, uitvergroot, gedesintegreerd, geabstraheerd en die hij onverwachte curves en uitstulpingen geeft. Associaties met dieren, planten, mineralen en vruchten dringen zich op.

Gelatine of gemalen koe gecombineerd met glycerine en water levert bijvoorbeeld een mengsel op dat na het harden ongeveer hetzelfde aanvoelt als de huid van het menselijk lichaam. Maar dan is er opeens dat contrast met machinaal vervaardigde objecten of strak gepolijste oppervlakken. Krebber zoekt het snijvlak op tussen het organische en het door de mens gemaakte. Daardoor voelt zijn werk vertrouwd maar tegelijkertijd volkomen vreemd.

Voor STATIONS maakte Krebber een massieve, zes meter lange teerzwarte sculptuur, die eruitzag als een gebroken vat waaruit een tong steekt. Net als de meeste werken van Krebber stelde ook deze sculptuur de bezoeker voor een raadsel: wat zie ik, waar is het van gemaakt, en wat betekent het?

Gereon Krebber – Deemed (2008)
Lustwarande '08 - Wanderland
fotografie Dirk Pauwels

Gereon Krebber - Melpi (2008)
Lustwarande ’08 – Wanderland
fotografie Dirk Pauwels