Public Image - Painting the City

(2006)

PUBLIC IMAGE - Painting The City
Binnenstad Tilburg
25.08.06-01.03.07

Public Image was een groepsproject dat de impact van het geschilderde beeld en – in het verlengde daarvan - de collage in de openbare ruimte wilde onderzoeken na de eerste helft van het eerste decennium. Het publieke beeld in Nederland is vrijwel uitsluitend commercieel van aard en deze dominantie neemt alleen maar in aantal en maat toe. Een traditie van openbaar geschilderde beelden (muurschilderingen) is nagenoeg afwezig. Juist in een tijd dat de schilderkunst weer volop in de belangstelling staat, hoeft het niet te verbazen dat een groeiend aantal kunstenaars het doek steeds vaker achter zich laat en gehele muren en vloeren in beslag neemt.

Public Image wilde onderzoeken in hoeverre er voor dergelijke kunstenaars een podium bestaat buiten het museum en de galerie en wat het belang en de impact van het geschilderde beeld in de openbare ruimte is.
Bewust wilde Fundament een aantal kunstenaars bij dit project betrekken, die veel ervaring hebben met het geschilderde beeld in de openbare ruimte, maar die, ondanks hun toenemende museale ervaring, nog overwegend beoordeeld worden als leden van de subcultuur, waar hun carrière ooit begon, die van de graffiti.

Voor Public Image werd aan een tiental kunstenaars de opdracht verstrekt een schildering / collage aan te brengen op bestaande wanden in de binnenstad van Tilburg. Public Image bracht de schilderkunst letterlijk naar buiten en incorporeerde die op een stedenbouwkundige wijze in de stad.

Deelnemende kunstenaars:

Franz Ackermann (DE)
Koen Delaere (BE/NL)
Jessica Diamond (US)
Dzine (US)
Benjamin Edwards (US)
Hadassah Emmerich (NL)
Erik van Lieshout (NL)
Huub van der Loo (NL)
Fabian Marcaccio (AR)
Jean-Luc Moerman (BE)
osgemeos (BR)

56 pp, 28 pp full colour
Teksten: NL/EN
Uitgever: Fundament Foundation
ISBN: 9081006029

Prijs: € 10
Verzendkosten: Nederland € 4.10, Europa € 7.75, buiten Europa € 11.25

Prijs: €10,00
(excl. verzendkosten)