04.09-05.09.2021
Brief Encounters '21

2 event sculptures

Als gevolg van de pandemie zijn er in 2021 slechts twee event sculptures geprogrammeerd. Beide event sculptures stellen indirect aspecten aan de orde, die met corona te maken hebben, al zijn ze niet vanuit dat perspectief geconcipieerd. De twee event sculptures vinden pas plaats in september, gezien de onvoorziene voortzetting van de coronamaatregelen.

Deelnemende kunstenaars:

Malin Bülow (SE)
David Rickard (NZ)

Curatoren: Chris Driessen & Steven Vandervelden (directeur STUK en Playground, Leuven)

Early bird tickets met aantrekkelijke korting zijn tot en met 18 juni verkrijgbaar.

Malin Bülow - Firkanta elastisitet - Skulptur i spenn (2017)

Malin Bülow - Firkanta elastisitet - Skulptur i spenn (2017)

Malin Bülow - Firkanta elastisitet - Skulptur i spenn (2017)

Malin Bülow - sketch for Strained Resilience (2021) - Brief Encounters

David Rickard - Exhaust (2011)

David Rickard - Exhaust (2011)

David Rickard - Exhaust (2011)

David Rickard - mock-up of Exhaust (2021) Brief Encounters

Malin Bülow (Zweden, 1979, woont en werkt in Oslo) mixt performancekunst en installatie. In haar rekbare, hedendaagse werken gebruikt ze dansers die van top tot teen gekleed zijn in lycra bodystockings om spanning en beweging door de ruimte te creëren.

Speciaal voor Brief Encounters concipieerde ze Strained Resilience (gespannen veerkracht). “De installatie die ik voor Brief Encounters plan is een lange textielwand (50 x 2,50 m), bestaande uit twee zijkanten gemaakt van semi-transparante elastische lycra bevestigd aan een roestvrij stalen skelet dat loopt langs een van de lange lanen met beukenbomen. In samenwerking met vijf dansers wil ik een grenzeloze zone creëren, waar binnen en buiten samenvloeien en waar de gigantische onderlinge poreuze membraanstructuur lijkt op te lossen als de performers hun lichamen - huid, ledematen, handen, voeten en gelaatstrekken - tijdens handelingen tegen het membraan drukken. Zo ontstaat er een meditatief langgerekt landschap."

David Rickard (NZ, 1975, woont en werkt in Londen) zal het poëtische maar uitputtende, een etmaal durende werk Exhaust (2011-2021) voor het eerst in een natuurlijke omgeving uitvoeren.
Op zaterdag 4 september om 16 uur zal de kunstenaar in de Oude Warande tussen de bomen en de varens op een stoel gaan zitten en daar 24 uur lang alle lucht die hij uitademt middels een zuurstofmasker verzamelen in een zich steeds verder uitbreidende installatie van aluminiumfolieballonnen. Afhankelijk van het moment waarop de bezoeker het park betreedt, treft deze een zich achter en boven de kunstenaar opstapelende zachtjes in de wind deinende toren van zilver. De ballonnen bevatten de lucht die nodig is voor onze dagelijkse overleving. Volgens wetenschappers ademen volwassen mannen grofweg 11 liter lucht per persoon per dag in en uit. Tegelijkertijd tonen de ballonnen letterlijk de ruimte die we dagelijks consumeren door te leven.
Publiek wordt uitgenodigd zowel op 4 als 5 september het veranderende werk te komen bekijken.

De twee event sculptures van Bülow en Rickard, die thematisch nauw verbonden zijn in hun onderzoek naar de inhoud van het lichaam en tegelijkertijd sterk met elkaar contrasteren, zowel in specifiek concept, vorm, kleur als tempo, lenen zich uitstekend voor de bezoekers om tussen beide uitvoeringen te laveren; een kwartiertje Exhaust, dan weer een half uur Strained Resilience, en dan weer even terug naar het fascinerende, onuitputtelijke uitademproces, om uiteindelijk niet het slot te missen van de vreemde maar uiterst esthetische en monumentale interactie tussen mens en materiaal. De combinatie van deze twee event sculptures zal adembenemend en spectaculair zijn.

Waar David Rickard al op zaterdag 4 september start, zal het werk van Malin Bülow alleen op zondag 5 september uitgevoerd worden.