Visiting hours and tickets

LUSTWARANDE 2022: 26 JUNE - 2 OCTOBER

Navigation address: Bredaseweg 441, Tilburg

Ticket desk: daily from 11.30am-4pm
PIN only
Please notice: in bad weather the ticket desk closes at 3pm
You can also purchase tickets at the Grotto pavilion, in the centre of the park, open daily from 10am-5pm
PIN only

TICKETS (valid for GODHEAD & BRIEF ENCOUNTERS '22)
€ 12.50 (adults)
€ 10.00 (Museumkaart / VriendenLoterij VIP-kaart / ICOM / Lerarenkaart)
€ 7.50 (students & CJP)
free (Friends & 18 and under)
dogs are allowed, provided they are kept on a leash

Upon showing your ticketvoucher at the ticket desk (11.30am-4pm) or at Grotto (10am-5pm) you will receive a warm welcome and an exhibition guide.

FRIENDS OF LUSTWARANDE
Friends of Lustwarande enjoy direct benefit: you receive a free ticket, valid during the entire season. If you support us for five years you also get copies of our publicationsDelirious Lustwarande (2019) and Grotto (2010).

Becoming a Friend is possible from € 25.

Guided tours

For visitors who do not wish to wander through the exhibition on their own, Lustwarande offers guided tours, also in English, of a selection of works, led by experienced and inspired guides.

REVIEWS
"What super good guides you have provided us! Really great! Everyone (!) enthusiastic. Many thanks for this".

"I received very enthusiastic stories from both students and colleagues. A great success. In total there were 73 students with 4 supervisors. Until next year for sure."

"The guided tours through Lustwarande were a success. The ladies with walking difficulties also enjoyed them very much."

Pre-set guided tours:
Sunday 3 July
Sunday 28 August
Friday 9 September
Sunday 2 October

A reservation is required. You can make your reservation here.

There is a minimum number of 5 reservations required for each tour. The maximum group size is 15 people.
If there aren't sufficient registrations, you will be informed of the cancellation at least two days in advance.

Start: 14.00 at the ticket desk
Duration: 1 hour
Costs (incl. ticket & exhibition guide):
€ 12.50 adults
€ 7.50 students & CJP
For guided tours no discount is granted to other cardholders.

PERSONAL TOURS
You can also book a personal tour daily between 10am – 5pm.
Duration: 1 hour
Costs from:
€ 62.50 (5 adults)
€ 32.50 (5 students & CJP)
Maximum group size is 15 people.

Personal tours must be requested at least 10 days in advance.
You can submit your request for your personal tour here.

Education

Educational products are available in our shop, but exclusively in Dutch.

photography Marika Taborsky

photography Marika Taborsky

photography Marika Taborsky

photography Marika Taborsky

Voortgezet Onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs werkt Lustwarande voor de ontwikkeling en toetsing van de ideeën aan de praktijk samen met een vakdocent en leerlingen van het Theresialyceum in Tilburg. De producten zijn altijd zowel actief, receptief als reflectief.

Het kunstblad
Educatieve producten voor het voortgezet onderwijs, die aansluiten bij het actuele programma van Lustwarande, hebben de vorm van een kunstblad – een dubbelzijdig full colour bedrukt 400 grams A4 – waarop de thema’s van de expositie nader uitgewerkt worden.

Op de voorzijde van het kunstblad wordt informatie gegeven over de actuele expositie en worden er thema’s aangereikt die daarbij aansluiten.
Op de achterzijde worden korte opdrachten bij de thema’s aangereikt. Deze opdrachten zijn bedoeld als inspiratie voor de eindopdracht.

In het kader van de expositie GODHEAD - Idols in Times of Crisis (2022) is het kunstblad Quest for Solace ontwikkeld, de vijfde uitgave in de reeks.

QUEST FOR SOLACE
GODHEAD – Idols in Times of Crisis onderzoekt de kracht van hedendaagse figuratieve en abstracte sculptuur als idool. Het idool is wereldwijd door de mens ontwikkeld om mythe en geloof in menselijke vorm uit te drukken. Deze objecten komen we tegen als religieuze sculptuur, standbeeld, monument, totem, amulet of talisman.
Vooral in tijden van crisis en rampspoed, wanneer de mens zijn kwetsbaarheid voelt, blijkt de heilzame kracht en werking van idolen het sterkst. Op dit moment leven we in een wereld waarin grote vraagstukken strijden om onze aandacht: wat is mijn/onze identiteit? Hoe verhouden we ons onderling, tot de natuur en de aarde, nu er een groeiend besef is dat de aarde kwetsbaar is en haar bronnen eindig lijken te zijn? Deze vraagstukken maken dat er een hernieuwde aandacht is voor beelden die ons hoop, kracht en moed kunnen geven.

De voorzijde van Quest for Solace focust op de geschiedenis en de vele verschijningsvormen van het idool.
Op de achterzijde van Quest for Solace komen aan de hand van werk van zes kunstenaars uit GODHEAD – Idols in Times of Crisis verschillende inspiratiebronnen, materiaalkeuze en figuratie vs. abstractie aan bod.
De centrale vraag aan leerlingen bij de eindopdracht is: wat geeft jou hoop, troost of bescherming in deze ingewikkelde wereld? Aan welke idolen heb jij op dit moment behoefte of voor wie/wat zou je een monument willen oprichten?

Doelgroepen
Quest for Solace is geschikt voor bovenbouw PO, onderbouw VO (vmbo tot vwo) en voor bovenbouw CKV (vmbo tot vwo) en kunst beeldend (vmbo tot vwo) en is ook los van de expositie GODHEAD te gebruiken.

Quest for Solace bestaat uit een dubbelzijdig full colour bedrukt 400 grams A4. Een pakket (15 ex.) is voor € 49,95 (excl. verzendkosten) verkrijgbaar in onze winkel.

Docenteninfo
Voor docenten is extra informatie beschikbaar over de kunstwerken die op het kunstblad afgebeeld zijn. Dit is gratis te downloaden. In de docenteninfo wordt korte informatie over elk van de kunstwerken op het kunstblad aangereikt: hiermee kan de docent bijvoorbeeld een korte inleidende les samenstellen. Dit omdat het om kunstwerken gaat die mogelijk niet bij alle docenten bekend zijn vanwege de actualiteit of omdat de beelden uit andere dan westerse culturen afkomstig zijn. Daarnaast kunnen de afbeeldingen op de pdf ook in de les op het beeldscherm getoond en gezamenlijk besproken worden.
In de docenteninfo is een extra pagina met afbeeldingen en vragen voor leerlingen opgenomen die uitgeprint kan worden voor de leerlingen. Daarop staan vergelijkende kunstanalyse-opdrachten, die aansluiten bij de andere opdrachten op de achterkant van het kunstblad. Deze pagina met opdrachten kan gebruikt worden tijdens een bezoek aan expositie, maar kan ook alleen in de les gebruikt worden. De eindopdracht van Quest for Solace is open gehouden zodat docenten en/of leerlingen zelf kunnen kiezen voor het formaat en materiaalkeuze van het eindwerk. Zo kunnen docenten de aangereikte inhoud optimaal aan laten sluiten bij hun leerlingen, leerdoelen, visie en schoolcontext.

Download de docenteninfo hier.

Rondleidingen
Een rondleiding onder leiding van een bevlogen gids door de expositie GODHEAD draagt zeker bij aan een beter begrip van de thematiek van het idool en de invulling van hedendaagse kunstenaars.
Tot en met 2 oktober 2022 kan er dagelijks tussen 10.00 – en 17.00 u. een rondleiding geboekt worden. De rondleiding duurt ca. 1 uur en voert langs een selectie van de werken.
Kosten per leerling: € 3,75 (incl. tentoonstellingsgids met uitgebreide achtergrondinformatie van het thema en de gepresenteerde werken). Minimaal 2 begeleiders per groep. Begeleiders hoeven niet te betalen.
Aanmelden is verplicht. Dat kan hier.

Primair Onderwijs & BSO

Voor het primair onderwijs en de buitenschoolse opvang ontwikkelt Kunstlab Tilburg bij Lustwarande projecten op locatie.

Marika Taborsky, initiatiefnemer Kunstlab: ‘De unieke locatie park De Oude Warande biedt kinderen de ruimte om zelf op ontdekking te gaan. Veel beelden mogen worden aangeraakt, wat in musea meestal niet het geval is, waardoor kinderen zich vrijer en meer op hun gemak voelen om op onderzoek uit te gaan. We zijn daarom erg enthousiast over onze samenwerking met Lustwarande en nodigen scholen van harte uit om deel te nemen aan dit bijzondere educatieproject.‘

Een hoofd vol verhalen
Educatief programma bij de expositie Godhead
23 juli t/m 30 september 2022

In De Oude Warande in Tilburg zijn deze zomer van tien kunstenaars beelden verstopt in het bos. ‘Stam’beelden van vreemde wezens met misschien wel magische krachten. Wat speelt er zich af in hun hoofden? Zitten ze gevangen in hun eigen gedachten? Welke gedachten zouden dat dan kunnen zijn? Denken ze aan de toekomst of kijken ze terug naar het verleden?

Susanne Ring - Beginning and end (2022) photography Susanne Ring

Wat voor verhaal zit er in dit hoofd verstopt?
In een speelse tocht vol verbeeldingskracht gaan kinderen op zoek naar de kunstwerken in het bos. Wat zijn hun verschillen en wat verbindt hen met elkaar? Wat zou er gebeuren als ze elkaar ontmoeten? Wat zouden ze elkaar dan vertellen? Met behulp van woordkaartjes denken kinderen na over de verschillende karakters en verhalen bij de beelden.
De rondwandeling wordt afgesloten met het maken van een ‘stam’hoofd van klei.

De Nieuwe Vincenten – fotografie Maria van der Heyden

Praktische informatie

Periode
Buitenschoolse opvang: van 23 juli t/m 30 september 2022
Primair onderwijs: van 5 september t/m 30 september 2022

Leeftijd
groep 5 t/m groep 8

Duur
Het programma duurt 2 uur (een korte pauze tussendoor is mogelijk)

Kosten
€120 voor een groep tot 15 kinderen

Aantal
Je kunt per dagdeel met 2 groepen (max. 30 kinderen) tegelijk komen.

Locatie
Park De Oude Warande, Bredaseweg 441, Tilburg

Aanmelden
I.v.m. planning uiterlijk 2 weken van te voren via Kunstlab of 06 576 772 04

De Nieuwe Vincenten – fotografie Maria van der Heyden

Drinks & bites

Callum Morton's Grotto

In 2009 Callum Morton's pavilion Grotto was realised in the centre of De Oude Warande. Grotto is the only permanent art piece by Lustwarande. You can read its conceptional history here.

In Grotto lunch, drinks and bites are served.
Open daily from 10am – 5pm.

If you want to visit Grotto with a group of more than 12, a reservation is required. You can make your reservation here.

During exhibitions Grotto is not available for private parties during regular opening hours.

Grotto (2009) photography Callum Morton (l, m) / Marsel Loermans (r)

Grotto (2021)

Auberge du Bonheur

For an extended lunch or dinner you can visit Auberge du Bonheur, next to the entrance to Lustwarande. It is not only a restaurant but also a hotel, with attractive accomodations in forested surroundings.

Lunch: 12am – 2.30pm (Mon-Fri)
Dinner: 6pm – 10pm (Mon-Sat)

For reservations: info@bonheurhorecagroep.nl

tel: +31 (0)13-4686942
Auberge du Bonheur

Route

Lustwarande – Platform for Contemporary Sculpture
park De Oude Warande

Navigation address: Bredaseweg 441, Tilburg
Carpark Auberge du Bonheur is open to everyone

Train
Station Tilburg University
Time to walk to the entrance of Lustwarande: 20 minutes

Bus
Check 9292
Time to walk to the entrance of Lustwarande: 15 minutes

Taxi
OV-Taxi
Taxi Korthout 013 455 5555

Bike
OV-bikes (public transport bikes) are available at all Tilburg stations (Central Station, north side, exit at the right)
Bikes are allowed in the park