13.10.2019 13:00-16:00
De Lustwarande Lezingen

public programme

Isabelle Andriessen en Nico van Straalen

Locatie: Faculty Club, Warandelaan 3, Tilburg

Wanneer kunnen we materie als iets levends beschouwen? Waar zoeken we precies naar als we zoeken naar buitenaards leven? Hoe kunnen we onbekend leven identificeren? Bij de eerste aflevering van De Lustwarande Lezingen verwelkomen we kunstenaar Isabelle Andriessen en bioloog Nico van Straalen om zich samen met het publiek over dergelijke vragen te buigen.

Kunstenaar Isabelle Andriessen maakt sculpturen waarbij ze regelmatig put uit scheikundige en natuurkundige kennis om zo levenloze materie levende eigenschappen te geven. De sculpturen van Andriessen zijn niet statisch maar blijven constant in beweging: ze groeien, zweten, lekken, kristalliseren en reageren op elkaar en hun omgeving. Andriessen onderzoekt de mogelijkheid haar sculpturen een eigen gedrag, metabolisme en ‘agency’ te geven, een gedrag dat buiten haar macht of controle als kunstenaar doorwerkt. Haar artistieke onderzoek wordt gedreven door de vraag: wanneer noemen we iets levend of niet levend?

Vanuit de biologie en biomedische wetenschappen stelt bioloog Nico van Straalen soortgelijke vragen. Nico van Straalen is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is gespecialiseerd in evolutie, met bijzondere belangstelling voor de evolutie van de mens. Hij schrijft columns en boeken die de wetenschap dichter bij de mensen proberen te brengen. Tijdens de Lustwarande Lezing biedt het wetenschappelijke perspectief van Van Straalen een nieuwe blik op de vragen, die ten grondslag liggen aan het werk van Isabelle Andriessen.

Voorafgaand aan deze eerste aflevering van De Lustwarande Lezingen voert een thematische rondleiding het publiek (onder meer) langs het werk Ivory Dampers (2019) van Andriessen in de expositie Delirious. Na de rondleiding wordt in de Faculty Club het woord gegeven aan Andriessen en Van Straalen. Beide sprekers introduceren de thematiek vanuit hun eigen perspectief en gaan vervolgens kort in discussie over de vraag wanneer we materie als iets levends kunnen beschouwen.

Isabelle Andriessen - Ivory Dampers (2019)
Fotografie Gert Jan van Rooij

Voertaal Nederlands.
Kosten: € 15, inclusief rondleiding, expositiegids en 2 consumpties (koffie/thee). Alleen PIN.
Reserveren kan hier ovv Lustwarande Lezingen

Programma
13.00 - 14.00 thematische rondleiding (startpunt Faculty Club)
14.00 - 14.30 deuren Faculty Club open
14.30 - 14.35 introductie door Manus Groenen
14.35 - 15.00 Isabelle Andriessen
15.00 - 15.30 Nico van Straalen
15.30 - 15.45 discussie
16.00 einde programma