De mens laat als nooit tevoren zijn invloed op de aarde gelden, waarvan al het leven de gevolgen ondervindt. Dit tijdperk wordt ook wel aangeduid als het Antropoceen. Kan het tij nog gekeerd worden en wat is hier voor nodig? Ook in de beeldende kunst vinden we deze onderzoekende houding terug. Vaak dient de natuur als inspiratiebron. Thema’s als technologische ontwikkelingen aan de ene kant en ecologische, economishce en sociaal-culturele ontwikkelingen aan de andere kant zijn belangrijke thema’s in de kunst in het Antropoceen. In de technieken die de kunstenaars hanteren, maken ze geen onderscheid meer tussen digitaal en analoog. Computerrendering wordt gecombineerd met analoge technieken als hout-, klei- en marmerbewerking. Deze vermengingen worden mixed realities genoemd.
 
De expositie Hybrids is na Luster (2016) en Disruption (2017) de afsluitende expositie handelend over beeldende kunst in het Antropoceen. De expositie Hybrids laat een generatie kunstenaars zien, die geboren is na het intreden van het internet en digitale media in ons dagelijks leven. Omdat internet van kinds af aan onderdeel van hun leven is geweest, maken zij in hun werk geen onderscheid tussen de digitale en analoge wereld. Zij vermengen moeiteloos beelden en technieken uit beide werelden. Vaak in één werk tegelijk. Deze vermenging levert zeer hybride werken op. Meer informatie over de expositie Hybrids, de deelnemend kunstenaars en de getoonde werken kunt u hier vinden.
 
Op het kunstblad Mixed Realities wordt op de voorzijde informatie gegeven over de tentoonstelling Hybrids en worden creatieve processen beschreven aan de hand van tentoongestelde kunstwerken. Op de achterzijde van het kunstblad wordt een eindopdracht aangereikt evenals opdrachten bij drie thema’s (inspiraties). Deze inspiraties worden voor leerlingen toegankelijk gemaakt aan de hand van korte oriënterende opdrachten. Deze opdrachten zijn bedoeld als uitgangspunt voor de eindopdracht waarbij leerlingen hun eigen hybride verbeelding maken.
 

 
Mixed Realities bestaat uit een dubbelzijdig full colour bedrukt 400 grams A4
en wordt op drie manieren aangeboden:
 
Mixed Realities in combinatie met rondleiding
Als voorbereiding op Mixed Realities wordt er een rondleiding aangeboden door de expositie Hybrids. De rondleiding voert langs een selectie van de werken en duurt ongeveer een uur. De leerlingen krijgen aan de hand van de tentoongestelde werken een goed inzicht in de thematiek en de verbeelding van de kunstenaars. Drie werken uit de exposities komen uitvoerig aan bod op de voorkant van het blad.
De groepsgrootte is maximaal 15 leerlingen en er zijn 2 rondleidingen per uur mogelijk. Per groep is er minimaal een begeleider aanwezig. Deze begeleiders hebben gratis entree.
De rondleidingen kunnen in de periode 20 augustus – 23 september 2018 van maandag tot en met zaterdag geboekt worden tussen 9.30 – 16.30 u.
 
Kosten: € 69,95 (rondleiding gecombineerd met kunstblad Mixed Realities; verpakt per 15 stuks)
 
Alleen Mixed Realities
Als u niet in de gelegenheid bent om de expositie te bezoeken kunt u ook het kunstblad apart bestellen. Het blad is los van de expositie te gebruiken.
 
Kosten: € 49,95 (kunstblad Mixed Realities, verpakt per 15 stuks)
 
Alleen rondleiding
Als het curriculum geen ruimte biedt om uitvoerig met het thema aan de slag te gaan, maar uw leerlingen wel kennis wil laten maken met een van de meeste actuele thema’s in de beeldende, dan kunt u natuurlijk ook alleen een rondleiding boeken.
 
Kosten: € 39,95 per groep (groepsgrootte is maximaal 15 leerlingen met 1 begeleider).
 

 

Bestel Mixed Realities

 

De docentenhandleiding kunt u hier gratis downloaden.