Ugo Rondinone (CH)

Ugo Rondinone - the sun and the moon (2021)
goud- en zilverkleurig aluminiumfolie
variabele afmetingen
courtesy Galerie Eva Presenhuber, Zürich, New York, Gladstone Gallery, New York, Parijs, Sadie Coles HQ, Londen, Kukje Gallery, Seoul, Galerie Kamel Mennour, Parijs, Galerie Esther Schipper, Berlijn
fotografie Gert Jan van Rooij

Ugo Rondinone (Brunnen, Zwitserland, 1964, woont in New York) werkt met een veelheid aan media: van schilderkunst, grafisch werk en sculptuur tot fotografie en video. Hij is vooral bekend van zijn grootschalige ruimtelijke installaties, met combinaties van licht, geluid en architectuur. Aan de basis van zijn werk liggen uiteenlopende referenties uit de kunstgeschiedenis en de populaire cultuur. Door alledaagse objecten te isoleren, uit te vergroten of een specifieke materiële behandeling te geven, krijgen ze een poëtisch karakter. Terugkerende motieven in zijn werk zijn universele symbolen zoals bomen, wolken, dieren, clowns, cirkels en regenbogen. Het is de enorme veelzijdigheid van de kunstenaar die ertoe geleid heeft dat hij voor de vierde keer deelneemt aan Lustwarande. In de editie van 2004 omwikkelde hij een bijna dode boom van top tot teen met zilveren gaffer tape. Rondom de voet van de boom bouwde hij een kleine sokkel en aan een van de dikste takken hing hij een monumentale windklok. Jahrestage heette dit werk en het zorgde ervoor dat de boom naderhand weer tot leven kwam. In de editie van 2015 presenteerde hij een nieuw werk, the thoughtful, een monumentale, zeven meter hoge primitieve figuur bestaande uit vijf gestapelde blokken blauwe hardsteen, een ode aan de alleroudste beeldhouwtraditie, die van idolen. Voor de editie van in 2009 maakte Rondinone een vierkant vlak van fluorescerend geel gekleurde kiezels op de bosgrond, dat scherp contrasteerde met de natuurlijke omgeving. Pagan void (2009) (heidense lege plek) was niet alleen een abstract werk dat verwees naar oude culturen en rituelen maar speelde tevens met de fluïde scheidslijn tussen echt en onecht, tussen feit en fictie. Dat doet ook het werk dat hij speciaal voor STATIONS maakte. Ook nu weer wist hij een droomlandschap te creëren dat bezoekers naar een andere wereld, een andere werkelijkheid bracht.

Aan weerszijde van de Franse vijver bevinden zich houten vlonders met daarop houten bankjes waarop bezoekers kunnen plaatsnemen om over het, veelal prachtig met waterlelies bedekte, water te kunnen uitkijken. Vlonder en bankje aan de oostkant van de vijver bedekte Rondinone met goudfolie, die aan de westkant met zilverfolie. Het resultaat was een ronduit romantisch beeld dat associaties opriep met de fabel over de onmogelijke liefde tussen de zon en de maan. De zon was smoorverliefd op de maan maar zag telkens slechts een glimp van haar, als hij onderging, en zij opkwam. Hij voelde zich eenzaam en stelde het ondergaan steeds verder uit om meer van haar te zien. De maan verbood het hem, dit was nu eenmaal hun lot. Wel liet ze vanaf dat moment de zon elke ochtend begroeten door de Morgenster en elke avond door de Avondster (beide Venus). Rondinone titelde het werk heel toepasselijk the sun and the moon. Vanaf zijn gouden of zilveren uitkijkpost, ervaarde de bezoeker de toch al mooie omgeving als magisch.

Ugo Rondinone - the thoughtful (2015)
Lustwarande '15 - Rapture & Pain
fotografie Gert Jan van Rooij

Ugo Rondinone - Pagan Void (2008-2009)
Stardust (2009)
fotografie Dirk Pauwels

Ugo Rondinone – Jahrestage (2004)
Lustwarande ’04 – Disorientation by Beauty
fotografie Peter Cox