Tom Claassen (NL)

Tom Claassen - Beanship (2021)
messing
100 x 35 x 79 cm;
sokkel: 57 x 58 x 83 cm
courtesy Galerie Fons Welters, Amsterdam
fotografie Gert Jan van Rooij

Tom Claassen - Jo, zonder titel (standing rabbit) (2019)
bronze
70 cm high
courtesy Galerie Fons Welters, Amsterdam
fotografie Gert Jan van Rooij

Tom Claassen (Heerlen, 1964, woont in Breda) is alom geliefd vanwege zijn aandoenlijke en meer dan levensgrote, volumineuze dierfiguren, gemaakt in gips, beton, zand, aluminium, rubber, hout en brons, die op tal van plekken in de openbare ruimte in Nederland staan. De vijf olifanten langs de snelweg bij het kruispunt van de A6 en A27 nabij Almere zijn waarschijnlijk het bekendst. Hoewel mensen er doorgaans met zeker 100 km per uur langs razen, zijn de beelden door hun enorme formaat toch niet te missen.

Claassen zoekt in zijn sculpturen naar de essentie van het wezen dat hij uitbeeldt, naar de meest archetypische vorm. Hij vereenvoudigt, schrapt, stileert en abstraheert maar biedt toeschouwers altijd precies genoeg informatie om de vormen direct te herkennen, terwijl tegelijkertijd volstrekt helder is dat niet geprobeerd is om de werkelijkheid na te bootsen. Hij gebruikt de uitvergroting om de nadruk te leggen op de meest karakteristieke kenmerken van zijn figuren, waardoor ze bijna altijd wel iets olijks, onbeholpens of cartoonesks hebben.

Claassen nam deel aan de eerste editie van Lustwarande in 2000. Hier waren in de centraal gelegen lindelaan vier roepende uiltjes te bewonderen, in de vorm van boomstronkjes, zittend op een tak in vier nabijgelegen lindenbomen. Hun bronzen nakomelingen maken nu onderdeel uit van de collectie van het Kröller–Müller Museum.

Voor STATIONS maakte Claassen een nieuw werk, Beanship (2021), en presenteerde hij tevens een bestaande sculptuur, Jo, zonder titel (standing rabbit) (2019), een van de iconische dieren die hij al veelvuldig verbeeldde, in tal van materialen en poses. Dit aandoenlijke exemplaar leek zijn omgeving nieuwsgierig te verkennen. Het werd de publiekslieveling van de expositie.
Beanship is een voor Claassens doen erg abstracte en spiegelgladde sculptuur van gehamerd messing. Het is gebaseerd op een bovenbeen en een bekken waardoor er een erotische connotatie in zit. Het is met zijn organische en natuurlijke vorm die aan de natuurlijke contouren van het vrouwenlichaam doet denken, zonder figuratief te zijn, tegelijkertijd een eerbetoon aan de wereldvermaarde beeldhouwer Henry Moore.

Jo, zonder titel (standing rabbit) werd aangekocht door Museum Voorlinden.

Tom Claassen – Zonder Titel (2000) met geluid
Lustwarande / Pleasure-Garden (2000)
fotografie Peter Cox