Tanja Ritterbex (NL)

How to make schawarma at home
08.09.2019

Tanja Ritterbex - How to make schwaharma at home (2019) fotografie Gert Jan van Rooij

Tanja Ritterbex - How to make schwaharma at home (2019) video Dorothée Meddens

Extravagant is waarschijnlijk het woord dat het meest wordt gebruikt om Lady Gaga te typeren. Tanja Ritterbex (1985, NL) wordt de Lady Gaga van de kunst genoemd. Glamorous in hun verschijning, uitbundig in hun werk en vrijwel even oud. Maar er is nog een overeenkomst: beiden zijn zich extreem bewust van de gigantische invloed die het internet vooral op jonge mensen heeft en spelen daarmee in hun professionele praktijk. Lady Gaga als superster in de schijnwerpers die haar eigen imago zorgvuldig vormgeeft, terwijl Ritterbex de grenzeloze fascinatie voor de online cultuur met een flinke dosis humor en zelfreflectie onder de loep neemt. Onderwerp van haar kleurrijke en expressieve schilder- en videokunst is dan ook vaak Ritterbex’ eigen lichaam en leven, waarmee het werk tot nadenken stemt over wie wij zijn en wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen.
Als reactie op de hype van foto’s van fraai opgemaakte borden met hip voedsel op Instagram, schilderde Ritterbex een jaar lang elke dag haar eigen eenvoudige maaltijden na en postte die op het net. En in het project Everyday Selfie Project (2015-16) maakte de Limburgse winnaar van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst 2016 een jaar lang dagelijks een selfie. Die zette ze op Facebook en dat leverde een enorme stroom aan ‘comments’ en ‘likes’ op. De selfies en de reacties werden het uitgangspunt voor de serie zelfportretten die ze precies een jaar later schilderde.

In haar recente solotentoonstelling in kunstruimte Nest in Den Haag onderzocht Ritterbex in zestig videowerken de rol van een personage dat niet meer weg te denken is uit het huidige social media-tijdperk: de influencer. Tijdens een residentie op Curaçao maakte ze drie maanden lang elke dag een vlogger-achtige video waarin alle YouTube-clichés, variërend van modegoeroe-advies, beautyinstructies en zelfbruin-tutorials tot e-matching en spirituele zelfhulp, tot hilarische proporties zijn uitvergroot. Naar aanleiding van elke video maakte ze een schilderij in de haar kenmerkende eigenzinnige stijl met ferme penseelstreken en veel zuurstokroze-tinten.

Voor Brief Encounters hield Ritterbex een muzikale monoloog waarin ze de toeschouwer liet delen in haar twijfels en besluiteloosheid in deze moderne wereld van eindeloze keuzemogelijkheden.