Sven Fritz – Cresta (2017)
Grote verwondering over kleine dingen in de natuurlijke wereld. Dat is de drijfveer van Sven Fritz (Schiedam, 1983, woont en werkt in Castell'Umberto, Sicilië). Zo kan de maaginhoud van een auerhoen zomaar uitgangspunt van een kunstwerk zijn. 1088 maagstenen heet het werk van de, evenzovele foto’s die Fritz maakte van de 1088 steentjes die bij ontleding in de buik van één auerhoen bleken te zitten – nodig om zaden die de diertjes eten te kunnen vermalen.
Voor Disruption bracht deze moderne romanticus een bestaand wonder der natuur naar De Oude Warande: een driehonderd jaar oude olijfboom uit Sicilië, met een curieuze vorm. De titel Cresta verwijst naar het plaatsje waar Fritz de olijfboom gevonden heeft. De wonderlijke verschijning was het resultaat van een eeuwenlange evolutie van de boom om zich te beschermen tegen extreme hitte. Een verwoestende brand had een einde aan zijn leven gemaakt maar zijn takken waren nauwelijks aangetast.
Een verkoolde typisch Mediterrane boom met een grillige structuur viel compleet uit de toon tussen de torenhoge rechte dennen, beuken en eiken in het Barokke sterrebos. De olijfboom was letterlijk verworden tot object, want het leven is eruit gebrand. Dat riep enerzijds gedachten op aan de menselijke drama’s die vaak schuilgaan achter natuurbranden maar benadrukte anderzijds de grote symbolische waarde van de olijfboom. In de Joodse cultuur vertegenwoordigt hij vrede en geluk. In Griekenland herinnert de olijfboom op de Akropolis aan de wijsheid van Pallas Athene uit de Griekse mythologie.
Maar waar Fritz het vooral om ging was de wrijving tussen natuur en cultuur. De boom was geplaatst op een plek waar je in een park als De Oude Warande eerder een beeldhouwwerk verwacht. De olijfboom functioneerde dan ook als sculptuur - was immers onderdeel van een beeldenexpositie. Tegelijkertijd was de olijf in De Oude Warande opnieuw ingegraven, waarmee juist de oorspronkelijke aard van dit object weer werd benadrukt: een boom. Fritz zet de definitie van sculptuur op zijn kop en bevraagt bestaande ideeën over beeld en organisme, sculptuur en een boom, kunstmatig en natuurlijk. Maar bovenal liet Fritz op zeer poëtische wijze zien dat de dood, verbeeld als koolstof, het begin van alle leven is.