Steven Claydon (UK)

Steven Claydon - Concentric Communicators (Radial Arm Assembly) (2019)
Delirious (2019)
Fotografie Gert Jan van Rooij

Steven Claydon - Concentric Communicators (Radial Arm Assembly) (2019)

Steven Claydon (UK, 1969) is geïnteresseerd in de levensloop van culturele objecten: van hun oorsprong als grondstof of ruwe materie tot artefacten beladen met betekenissen en waarden, die in de loop van de geschiedenis zijn geconstrueerd en eraan zijn toegedicht. Hij stelt zich daarbij de vraag of de evolutie van dingen vergelijkbaar is met die van mens en dier.

Door oude objecten te voorzien van eigentijdse materialen, geavanceerde technologieën te combineren met traditioneel vakmanschap en door de verwijzingen naar moderne architectuur, mythologieën en strips, wekken Claydons werken de indruk uit een andere dimensie te komen. Eén waar culturen zich net in andere verhoudingen en volgordes ontwikkeld hebben dan op aarde. Op die manier daagt hij historisch geaccepteerde classificaties en kwalificaties uit en schept hij ruimte voor nieuwe verbanden.

Voor DELIRIOUS maakte Claydon een sculptuur van een met een laser uitgesneden stalen constructie waaraan masker-achtige beeldhouwwerken bevestigd zijn, die zich nog het eenvoudigst laat omschrijven als een andere-wereldse zendmast of totempaal. Het idee ontstond vanuit zijn associaties met De Oude Warande.

De plattegrond van het park - de acht hoofdaspaden vormen een ster, terwijl er in de vier kwadranten paden in vier verschillende geometrische vormen zijn aangelegd - deed Claydon zowel denken aan een radiale arm doolhof, een laboratoriuminstrument dat eruit ziet als een rotonde met acht afslagen en dat dient voor het testen van het ruimtelijke geheugen van dieren, als aan een zoötroop, een apparaat dat men gebruikte voordat er film was en dat bestond uit een opengewerkte cilinder. Door die te laten ronddraaien werden de plaatjes die zich aan de binnenkant bevonden afwisselend onthuld en verhuld, waardoor de suggestie van beweging ontstond.

In De Oude Warande ontdekte Claydon ook potentiële vormen van tonen en verbergen. In de bomen zouden talloze onzichtbare antennes verborgen kunnen zitten. Vol in het zicht op de grote splitsingen hadden zich daarentegen andere ‘zenders’ kunnen bevinden: wegwijzers. In Claydons sculptuur, die hij bewust bij een centraal kruispunt plaatste, verwijzen de gebeeldhouwde amuletten naar de spirituele betekenis van kruispunten in vroeger tijden. Om voorspoed te brengen, werden ze voorzien van talismanfiguren. Zo is ook dit werk van Steven Claydon even gelaagd in betekenis als eclectisch in vorm.