Simon Denny – Oversized copy of Shenzhen Mass Entrepreneurial Huaqiangbei market counter
(in OCT theme park style: electronic components) (2018)
Het werk van Simon Denny (Auckland (NZ), 1982, woont en werkt in Berlijn) is herkenbaar aan een unieke visuele stijl, waarbij digitale data en fysieke vormen samenkomen in installaties die sculptuur, grafische vormgeving en bewegende beelden combineren.
Denny volgt technologische ontwikkelingen op de voet en onderzoekt hoe die onze (ervarings-)wereld beïnvloeden. De tegenstelling tussen echt en virtueel, tussen dat wat in cyberspace bestaat en dat wat tastbaar is, is niet meer duidelijk te maken. Digitale technologie is steeds meer verweven met onze levens. Denny is gefascineerd door manieren waarop de onafzienbare hoeveelheid digitale data wordt gedeeld en gecontroleerd door bedrijven en inlichtingendiensten.
Voor Hybrids maakte hij een reproductie van een deel van het werk Real Mass Entrepeneurship uit 2017, dat geproduceerd werd in Shenzen. Deze stad, die ook wel Silicon Valley van China wordt genoemd, herbergt de jongste technologiegiganten en is het walhalla voor tech- en gadgetfreaks. Shenzhen werd in 1980 de eerste speciale economische zone in China: een plaats waar de regering buitenlandse handel toeliet. Daardoor evolueerde Shenzhen van een vissersdorp naar een miljoenen-metropool die volledig drijft op ontwikkeling en massaproductie van elektronica, en verantwoordelijk is voor het gros van alle pc’s en smartphones op de wereld.
Het werk in Shenzhen bestond uit enkele replica’s van een typische verkoopbalie voor elektronica, zoals je die met tienduizenden tegelijk vindt in de tech-markten in de stad. Met dit verschil dat Denny de afbeeldingen van apparaten en Chinese tekens op zijn counters niet digitaal liet printen maar door Chinese vaklieden met de hand liet schilderen.
De sculptuur voor Hybrids was een reproductie van één van unieke replica’s uit Shenzhen. De zijden van de toonbank liet Denny fotograferen en vervolgens printen, waarbij het formaat bewust werd opgeblazen. Niet alleen presenteerde Denny een reproductie van een reproductie, hij liet tevens zien dat daarbij schaalverandering in alle denkbare formaten mogelijk is en dat dit reproductieproces in feite tot in het oneindige herhaald kan worden, zonder al te veel kosten en inspanning. Zo becommentarieert de kunstenaar de notie van de uniciteit van het kunstwerk in het digitale tijdperk.