Shana Moulton (US)

Trapped in a Pyramid Scheme
26.05.2018

Shana Moulton – Trapped in a Pyramid Scheme (2018) video Dorothée Meddens

Shana Moulton – Trapped in a Pyramid Scheme (2018) fotografie Gert Jan van Rooij

De artistieke praktijk van Shana Moulton (Oakhurst, 1976, woont en werkt in Fresno) draait om een vrouw op zoek naar betekenis en zingeving in een commerciële woestenij van consumptiegoederen en schoonheidsproducten. De rol van die vrouw wordt gespeeld door Moultons alter-ego, de naïeve CynthiaMoulton met pruik. Overgevoelig voor de bij de hedendaagse westerse maatschappij behorende obsessies, neuroses en angsten, zoekt Cynthia op haar weg naar verlichting heil bij televisie-goeroes en allerhande schoonheidsproducten die de tekenen van het ouder worden moeten tegengaan.

Cynthia is in veel opzichten het product van Moultons eigen dwanggedachtes – en die van miljoenen anderen. Het alter-ego functioneert als een irrationeel zelfportret dat is gecreëerd om zich over te geven aan een wereld waarin geneesmiddelen op recept, esoterische bewegingen en de op vrouwelijke consumenten gerichte producten uit de wellness-, gezondheids- en schoonheidssector, allemaal in gelijke mate je lichamelijke en mentale welzijn bepalen. In performances en video’s waarin ze bewust een Twin Peaks-achtige surrealistische sfeer oproept, die vaak even hilarisch als angstaanjagend is, beweegt Cynthia zich in een pastelkleurige wereld van kitsch en decadentie, die het clichébeeld van de westkust van Amerika oproept.

Voor Brief Encounters creëerde Moulton een performance, waarbij Cynthia verstrikt zit in een piramide van houten balken, omgeven door een set van New Age artikelen en fysiotherapeutische apparaten, bedoeld om haar spirituele en fysieke staat van zijn te verbeteren. Terwijl Cynthia zich uit de piramide probeerde te bevrijden, in een Houdini-achtige worsteling die tevens associaties oproept met slachtoffers van middeleeuwse publieke martelpraktijken, transformeerde haar gevangenis geleidelijk in een Orgone Generator, een houten kast waarvan gemeend wordt dat het negatieve energie omzet in positieve energie, een uitvinding van de Oostenrijkse psychoanalyticus Wilhelm Reich. Daardoor was Cynthia in staat de situatie meester te worden en ervaarde ze een perfecte balans tussen haar spirituele, emotionele en fysieke conditie; een louterende vrijheid en zielenrust in het bos.

ontwerp piramide
Shana Moulton

productie piramide
Mooi-Hout

geluidstechiek
StoffelSoundS