Sarah Lucas (UK)

Sarah Lucas - Florian (2013, beton) / Kevin (2013, verguld brons)
Delirious (2019)
Fotografie Gert Jan van Rooij

Sarah Lucas - Kevin (2013) & Florian (2013)

Als prominent lid van de even beroemde als beruchte kunstenaarsgroep de Young British Artists (YBA) bestormde en overrompelde Sarah Lucas (UK,1962) aan het begin van de jaren negentig de internationale kunstwereld. Ze werd bekend als eigenzinnige en provocerende kunstenaar, die met groot gevoel voor schunnige humor en satire, stereotype opvattingen over gender en seksualiteit ondermijnt met objecten, installaties, foto's en mixed media-werken op papier.

Zalen vol zinspelingen op penissen, aan de hand van komkommers, melkflessen of gigantische erecte gipsen sculpturen; stoelen, tafels en matrassen voorzien van gebruiksvoorwerpen, groenten en gebeeldhouwde objecten in de vorm van geslachtsdelen, borsten en vrouwenbenen vullen Lucas’ expositieruimten, die bezoekers soms ongemakkelijk doen lachen en geregeld ook vervullen met afkeer. Het menselijke lichaam speelt een grote rol in haar oeuvre en wordt op een erotische maar tegelijkertijd angstaanjagend gefragmenteerde en gedeformeerde wijze gepresenteerd, waardoor de broze condition humaine altijd intens voelbaar is.

Voor DELIRIOUS presenteerde Lucas twee reusachtige courgettes gegoten in brons, Kevin, en beton, Florian. De courgette verscheen al geregeld in Lucas’ werk, soms plat op de rug en soms met de uiteinden naar boven gebogen. Uiteraard fungerend als fallussymbool maar tevens verwijzend naar oogstfeesten in de Engelse pastorale traditie waarbij vooral mannen wedijveren om het kweken van de grootste groenten.
Door de grootschaligheid en de organische vormen doen de beelden denken aan het werk van voorgangers van Lucas: Britse modernistische beeldhouwers als Henry Moore en Barbara Hepworth. In de parkomgeving deden de groenten zowel imposant en monumentaal als komisch en absurdistisch aan. De betonnen sculptuur is sober en stoer, de vergulde bronzen versie glimmend en statig. De beelden waren enerzijds direct herkenbaar als groente, maar anderzijds desoriënterend door hun schaal en materiaal. Toch waren ze bovenal uitermate uitnodigend. Overal waar Lucas de reuzengroenten toonde, maakte jong en oud er dankbaar gebruik van als zit- en ligbank. Ook in De Oude Warande mocht op Kevin en Florian gezeten worden.