Nicolas Deshayes (FR)

Nicolas Deshayes - Gretel (2023)
gegoten aluminium
70 x 50 x 50 cm
courtesy de kunstenaar & Modern Art, Londen
fotografie Gert Jan van Rooij

Nicolas Deshayes – Gretel (2023)

In zijn kunstenaarspraktijk speelt Nicolas Deshayes (Nancy (FR), 1983, woont en werkt in Dover (UK)) met de menselijke drang naar hygiëne. Op het eerste gezicht komen zijn sculpturen, veelal gemaakt van staal, brons aluminium of keramiek, steriel over. Gelikt misschien zelfs. Maar bij een nadere blik ontwaar je een oppervlak dat besmet, zorgelijk, lichamelijk is.

Voor een eerder werk, Cramps (2015), zoog Deshayes plastic panelen vacuüm; een geautomatiseerd proces, dat desalniettemin een bijna antropomorf resultaat opleverde. Er ontstonden allerlei bobbelingen in het kunstmatige materiaal, dat daardoor ineens deed denken aan een verouderde huid. De mens mag dan via technologische innovaties proberen te ontsnappen aan de natuur, hij zal zijn eigen dierlijkheid en lichamelijkheid nooit écht van zich af kunnen schudden, zo laat Deshayes’ werk zien.

Ook het werk voor EARTHEATERS bevindt zich ergens tussen industrieel en organisch. [Titel van het werk] is een statisch werk waar tóch beweging in zit. Grote, glimmende naalden, diep in de sculptuur genesteld, steken uit de klomp aluminium.
Deshayes is in recent werk geïnspireerd door de gestileerde beelden van haren en haarzakjes die vaak op de achterkant van shampooflessen verschijnen en zo een gezonde voeding voor haar en hoofdhuid te adverteren. De beelden worden getriggered door consumptie, innovatie en uniformiteit, waar Deshayes zich tegen wil verzetten.

Dat doet hij met minimale, maar veelbetekenende ingrepen. Door te spelen met schaal en uitvergroting, laat de kunstenaar een dubbelzinnige sculptuur ontstaan. Wat gezien kan worden als een dwarsdoorsnede van de menselijke huid, zou ook een uitvergroot detail van iets heel anders kunnen zijn: een uitgezakt matras, een plant, een fantasiewezen…

Deshayes’ sculptuur is hybride en wijst zo op de kloof tussen hoe we de werkelijkheid graag zien ¬– hygiënisch, gladgestreken en overzichtelijk ¬– en de daadwerkelijke viezigheid, lichamelijkheid en ongecontroleerdheid die daaronder borrelen.