Marien Schouten (NL)

Marien Schouten - Nocturnal Reading (2021)
multiplex, hout, dakrubber, verlichting, print, keramische sculptuur
1600 x 500 x 300 cm
courtesy Mondriaan Fonds
fotografie Gert Jan van Rooij

Marien Schouten (NL, 1956 woont en werkt in Amsterdam) is een bekende in Tilburg; in De Pont Museum huist zijn meest iconische werk: Green Room / Snake (2001 – 2002): een groene keramische ruimte. Net als de paviljoens van Dan Graham, sculpturen van glas en staal, is deze ruimte – en andere ruimtes die Schouten gemaakt heeft, ontworpen voor de toeschouwer om erin te lopen. Doordat sculptuur en architectuur in elkaar overvloeien, wordt deze kunstpraktijk wel aangeduid als architectonische sculptuur.
Green Room / Snake vormde het uitgangspunt voor het werk dat hij voor Lustwarande in 2016 maakte, Green Room / Vault, een monumentale, verticale groene glasplaat met een voor Schouten typische groene keramische sculptuur op een sokkel ervoor. Dit werk, dat een ruimte suggereert, is nu permanent te bewonderen in de beeldentuin van het Kröller–Müller Museum.

Schouten begon als schilder. In zijn schilderkunst verwijst hij graag naar klassiek-moderne kunstenaars en gebruikt hij de beeldtaal van beroemde voorgangers als Piet Mondriaan. Vanaf het jaar 2000 heeft hij werk gemaakt dat steeds minder als schilderkunst en steeds meer als sculptuur overkomt, voortkomend uit zijn belangstelling voor ruimtelijkheid en architectuur. Zo heeft hij hele bouwwerken aan schilderijen gehangen – kruizen, ijzerbeslag en houten bankjes –, waardoor het tweedimensionale karakter ervan verloren gaat.

Voor STATIONS maakte Schouten een architectonische sculptuur van multiplex. Twee bijna volkomen gesloten ruimtes, ter grootte van een gemiddelde woonkamer, waren iets gekanteld en middels een doorgang met elkaar verbonden. In deze achterliggende ruimte trof de toeschouwer een boekenkast, stoelen en een bed, uit hetzelfde multiplex gemaakt.

Nocturnal Reading is een uitwerking van A Reader’s Bedroom (2019), een houten ruimte met daarin aan de ruimte bevestigde meubelachtige objecten. Deze meubels zijn geen interieur. Het zijn miniatuurvertalingen van de architectuur.

Nocturnal Reading was niet alleen een formele architectonische sculptuur maar tevens een expressie van de toestand van slapeloosheid en tegelijkertijd een bestrijding van die toestand, waar Schouten vaak last van heeft en dan de nachtelijke uren vult met lezen.

Tijdens STATIONS vonden er een aantal nachtelijke voorleessessies plaats in Nocturnal Reading. Schouten nodigde daartoe een aantal individuele gasten uit om in een nachtelijk uur een tekst van hun keuze voor te lezen. De voorgelezen teksten, Nocturnal Readings, manifesteerden zich zo als stemmen in een droom. Nocturnal Readings vonden plaats zonder publiek maar zijn te volgen via Facebook en Instagram en in dit archief.

Nocturnal Reading werd mogelijk gemaakt met extra steun van het Mondriaan Fonds.

Marien Schouten - Green Room / Vault (2016)
Luster – Clay in Sculpture Today (2016)
fotografie Gert Jan van Rooij