Lee Mingwei (TW)

Song Forest
26.05.2018

Lee Mingwei - Song Forest (26-05-2018)
Brief Encounters '18
Fotografie Gert Jan van Rooij

Vrijwel al het werk van Lee Mingwei (Taichung (TW), 1964, woont en werkt in Parijs en New York) draait niet zozeer om het realiseren van kunstobjecten, als wel om het tot stand brengen van intiem intermenselijk contact. Zonder actieve deelname van de bezoeker is het werk incompleet en betekenisloos. Toeschouwers worden aan de hand van eenvoudige instructies gevraagd om een bepaalde handeling te verrichten en participant van het werk te worden. Door zijn actieve bijdrage aan een project wordt de bezoeker zich in hoge mate bewust van zichzelf en van de mate waarin hij bereid is zichzelf kwetsbaar op te stellen en vertrouwen te schenken aan de kunstenaar of de andere – hem vaak volstrekt onbekende – deelnemer(s). In het creëren van deze intieme contacten maakt Lee gebruik van verschillende disciplines, als architectuur, dans, muziek en poëzie.

Speciaal voor Brief Encounters werden bezoekers door een achtjarige jongen uitgenodigd om plaats te nemen op een stoel tegenover een vrouw achter een vleugel, die middenin het bos was neergezet. De vrouw was de vermaarde Taiwanese pianiste PeiYao Wang – moeder van de jongen, Owen, en goede vriendin van Lee. De vleugel, Owens zitmeubel en de stoel waarop de uitgenodigde bezoeker plaats diende te nemen, stonden op podia, die hun vorm ontlenen aan geabstraheerde waterrimpelingen, een ontwerp van architect David Lee, de vader van Owen.

Wang gaf steeds aan één bezoeker tegelijk een kortdurend privéconcert terwijl het overige publiek het tafereel vanaf een afstand gadesloeg. Ze speelde stukken uit de Nocturnes van Frédéric Chopin, 21 muziekstukken voor piano die hij schreef tussen 1827 en 1846. De nocturnes (van het Latijnse nocturnus, ‘nachtelijk’) zijn composities geïnspireerd op de dromerige sfeer van de nacht, die door Chopin populair en wijdverbreid zijn geraakt.

Het was een betoverende ervaring, de kinderlijke onschuld van de jongen die je uitnodigde, de wereldberoemde romantische klanken die tussen de bomen door sluierden, speciaal voor jou gespeeld, door een meesterpianiste, die recht tegenover je zat. Menig bezoeker moest een traan wegpinken.

concept
Lee Mingwei

pianist
PeiYao Wang

host
Owen Lee

ontwerp stoel
Lee Mingwei

ontwerp podia
David Lee

productie podia & stoel
Intia