Eric Sidner (US)

Eric Sidner - 5 Heads (Head 1, Head 2, Head 3, Head 4, Head 5) (2019)
Delirious (2019)
Fotografie Gert Jan van Rooij

Eric Sidner - 5 Heads (Head 1, Head 2, Head 3, Head 4, Head 5) (2019)

Het multi-disciplinaire werk van Eric Sidner (US, 1985) tart elke vergelijking met welke andere kunstenaarspraktijk dan ook. Voor zijn sculpturen en installaties gebruikt hij siliconen, hars piepschuim, plastic, glas, rubber, keramiek, metaal en gips, maar bijvoorbeeld ook opblaaspoppen, trampolines, leren riemen én – een materiaal dat geregeld terugkeert - een korrelig en pastelkleurig Amerikaanse suikergoedje om te eten genaamd Hostess Sno Balls. De beelden kunnen massief zijn maar soms ook doorschijnend of hol, en geregeld ook opgeblazen door een aan het werk bevestigde ventilator.

Zijn fantasievolle sculpturen trekken enerzijds aan door hun onschuldige voorkomen in zachte, lieflijke kleuren en stoten anderzijds af door hun schijnbaar vlezige of vochtige oppervlak. Sidner maakte sculpturen van oogballen, een octopus met mensenbenen, kitscherige schilderijen van honden en katten, afbeeldingen van kindergezichtjes maar ook van Jezus en Osama Bin Laden. Een veelvuldig door hem gebruikt motief is sneeuw, bijvoorbeeld in de vorm van beelden en tekeningen van sneeuwballen. En dan zijn er ook schilderijen in pastelkleuren van talloze varianten op sneeuwmannen, in een cartoonachtige stijl, als vrolijke mannetjes met een brede glimlach en een hoge hoed. Al die extreem van elkaar verschillende elementen maken onderdeel uit van Sidners oeuvre en worden in de meest onverwachte materialen en formaten en in de meest schijnbaar willekeurige constellaties en combinaties getoond. Het resultaat is even fascinerend als vervreemdend en laat de toeschouwer compleet in het ongewisse over de intenties van de kunstenaar. Is zijn werk de materialisatie van de Facebook- en Google-algoritmes die eindeloze, schijnbaar betekenisloze verbindingen maken, die ons wereldbeeld vormen zonder dat we ons daar echt van bewust zijn?

In het kader van DELIRIOUS presenteerde Sidner een variant op een werk dat hij eerder in zachte siliconen uitvoerde. Deze versie is van piepschuim, maar heeft zijn aanblik van een ietwat griezelig zompig en zacht oppervlak behouden. Op een plek vergeven van braamstruiken staan vijf ondefinieerbare bolvormige sculpturen die evengoed nog onontdekte weekdieren als genetisch gemanipuleerde exotische stukken fruit zouden kunnen zijn.